טיפול בכאבי שרירים ברגליים

חולשת שרירים וכאבי שרירים: סיבות, אבחון וטיפול

 

חולשה וכאבים בשרירים הם תלונות נפוצות למדי ולפעמים, הם עלולים לפגוע באופן משמעותי באיכות החיים ובכושר התפקוד.

הם יכולים לנבוע ממגוון רחב של גורמים, החל ממצבים אקוטיים וחולפים ועד לבעיות רפואיות כרוניות חמורות, אם כי, בחלק בלתי מבוטל מהמקרים, כאבים וחולשה של השרירים הם כלל לא תולדה של בעיה רפואית, אלא תופעת לוואי של טיפול תרופתי.

מאמר זה סוקר את הגורמים השונים העשויים לגרום לכאבים ולחולשת שריר, מסביר כיצד מתבצע תהליך הבירור הרפואי והאבחון ומתמקד בדרכי הטיפול האפשריות, בדגש על טיפול בכאבי שרירים ברגליים, שהם מבין התלונות האופייניות יותר, בהקשר של כאבי שרירים.

 

גורמים נפוצים לחולשת שרירים ולכאבי שרירים

כאמור, יש מחלות רבות שבאות לידי ביטוי, בין השאר, גם בבעיות שריר:

מחלות זיהומיות כגון שפעת או קורונה, שגורמות לכאבי שרירים ולחולשה כללית, אנמיה, מחלות אוטואימוניות, כגון תת פעילות של בלוטת התריס, מחלות דלקתיות וגם מחלות ניווניות ומחלות של מערכת העצבים, כגון, טרשת נפוצה, ALS, מיאסטניה גרביס ואחרות. גם שבץ מוחי, עלול לגרום לחולשת שרירים (הרבה פעמים, רק בצד אחד של הגוף).

עם כל זאת, מחלות כאלו ואחרות, הן לא הגורם העיקרי לתסמינים הללו. אצל רוב האנשים הסובלים מבעיות שריר, מקור הבעיה הוא אחת משתי סיבות:

  • חסרים תזונתיים –
    מחסור בוויטמינים ובמינרלים חיוניים, כמו ויטמין D, ויטמין B12, חומצה פולית (ויטמין B9), ברזל, מגנזיום, סידן ואשלגן, עלול להוביל, בין היתר, גם לחולשת שרירים, התכווצויות שריר וכאבי שרירים.

  • תופעות לוואי תרופתיות –
    תרופות מסוימות וביניהן תרופות ממשפחת הסטטינים, המשמשות להורדת כולסטרול, עלולות לגרום לכאבי שרירים. במקרה של סטטינים, הכאב מתבטא במיוחד ברגליים. אלו הן תרופות נפוצות למדי ויש הרבה מאד אנשים שנוטלים אותן.

    על משפחה זו נמנות התרופות: סטטור, קרסטור, אטורבסטטין, ליפיטור, ליטורבה, אטוזט (תרופה משולבת המכילה אטורבסטטין), סימוביל, סימבסטטין, סימבקור, סימבקסון ועוד.
     
    תרופות אנטיביוטיות ממשפחת הפלואורוקווינולונים, כמו למשל ציפרודקס, ציפרוקסין וציפרופלוקסצין, עלולות לגרום לכאבי או חולשת שרירים.

    תרופות ממשפחת הביספוספונַטים לטיפול באוסטאופורוזיס, כגון: אקטונל, ריבון, ריסדרונט, מקסיבון, פוסלן, אלנדרונט, עלולות לגרום לכאבי שרירים וגם לכאבים במפרקים ובעצמות.

    טיפול ממושך בסטרואידים, עלול לגרום לחולשת שרירים ולאחר הפסקת הטיפול, עלולות להופיע התכווצויות שרירים, שצפויות לחלוף.

    התרופה אקסטנדי, לטיפול בסרטן הערמונית, עלולה לגרום לחולשת שרירים.

    יש תרופות נוספות המשפיעות על השרירים ולצידן, תרופות נוספות העלולות להשפיע גם על המפרקים והעצמות ולהתבטא בכאבים.

טיפול בכאבי שרירים

חולשה ברגליים, התכווצויות שריר וכאבי רגליים

חלק גדול מהתלונות של מטופלים על חולשת וכאבי שרירים, ממוקד ברגליים. בהקשר זה, חשוב לדבר על כמה גורמים נפוצים לבעיה, מלבד חסרים תזונתיים וטיפול תרופתי:

  • נוירופתיה –
    תהליך של התפתחות נזק לתאי עצב במערכת העצבים ההיקפית (הפריפרית), שהוא אחד הסיבוכים האופייניים למחלת הסוכרת, אך עלול להיגרם גם מהפרעות מטבוליות אחרות, מבעיות אורטופדיות וממחלות אוטואימוניות שונות.

    בנוירופתיה חלים שינויים תחושתיים, עקב פגיעה בתהליך ההולכה העצבית (העברת האותות העצביים). כשהמחלה עדיין בשלביה ההתחלתיים, השינויים הללו באים לידי ביטוי, בעיקר בכפות הרגליים.

    הכאב הקשור לנוירופתיה מתואר לעתים קרובות כחום, שריפה, צריבה, נמלול, דקירות, או תחושה של "סכינים ברגליים" והוא יכול להשתנות בעוצמתו, החל מאי-נוחות קלה ועד לכאב חד וחזק.

    מעבר לכך, נוירופתיה עלולה להוביל לחולשת שרירים בשל הפרעה לאותות העצביים השולטים בהתכווצות השרירים ובתנועתם.

  • מחלת עורקים היקפיים (PAD) –
    מחלה זו נגרמת כתוצאה מהיצרות וחסימה של כלי הדם העורקיים המזינים את הגפיים, ובאה לידי ביטוי בעיקר ברגליים.

    היצרות וחסימת העורקים פוגעת באספקת הדם לרגליים וכתוצאה מכך, תאי השריר אינם מקבלים מספיק חמצן וחומרי מזון. בעקבות כך, הרגליים מתקשות לשאת בעומס והדבר מתבטא בכאבי שרירים, התכווצויות וחולשת שרירים, בעיקר תוך כדי ולאחר ביצוע פעולות המאמצות את הרגליים, כגון הליכה, או טיפוס במדרגות.

  • מתיחת שרירים או פציעה –
    מתיחות שריר ופציעות ברגליים, נפוצות יותר ביחס לפציעות באזורי גוף רבים אחרים. מאמץ יתר, או תנועה פתאומית, עלולים לגרום למתיחה או לקרע בשריר, או בגיד והתוצאה היא, כאבים וחולשה ברגליים.

 

תהליך הבירור והאבחון

זיהוי מדויק של מקור הבעיה, הוא חיוני לקביעת התכנית הטיפולית. כשמטופל מתלונן על כאבים וחולשה של השרירים, בדרך כלל, הבירור יכלול אחת או יותר מהבדיקות הבאות:

  • בדיקה גופנית –
    בדיקה גופנית יסודית יכולה לספק תובנות חשובות לגבי אופי וחומרת חולשת השרירים והכאבים. הערכת כוח השרירים, טווחי התנועה והתפקוד הנוירולוגי, מסייעת לרופא לזהות גורמים אפשריים לבעיה ולהחליט לגבי אופיו של המשך הבירור.

  • בדיקות מעבדה –
    בדיקות דם, מספקות תמונה לגבי חסרים תזונתיים, אנמיה, סמני דלקת, הפרעות מטבוליות וריכוז ה- CPK בדם.

    CPK הוא קיצור שמו של האנזים Creatine phosphokinase (קראטין פוספוקינאז), שרמת הריכוז שלו בדם, מסייעת לקבוע האם מתרחש תהליך מואץ או מופרז של פירוק רקמת שריר, שעשוי להיות המקור לבעיה.

    יתכנו בדיקות דם נוספות לנוגדנים ולסמנים ביולוגיים (מרקרים), בעיקר אצל אנשים הסובלים ממחלות אוטואימוניות.

  • בדיקות הדמיה –
    בדיקות אולטרסאונד, CT ו- MRI יכולות לספק תמונה לגבי פגיעה ברקמת השריר ובמפרקים והמבנים הסמוכים לה, במקרה של חבלה או בחשד לתהליך דלקתי.

  • בדיקות נוירולוגיות –
    מטרתן, לאשש או לשלול בעיות עצביות. בדיקות NCV ו- EMG לדוגמא, מסייעות לבדוק האם יש בעיה בהולכה העצבית.

 

לאחר ביסוס האבחנה, ניתן להתאים את התכנית הטיפולית, כך שתטפל בשורש הבעיה ובמקביל, תקל על התסמינים הנלווים (הכאב ו/או החולשה).

 

כאבי שרירים ברגליים – טיפול

טיפול בכאבי שרירים, עשוי לכלול אחד, או יותר מהמרכיבים הבאים:

  • טיפול בגורם לנוירופתיה –
    בדרך זו, ניתן להשיג לכל הפחות הטבה ניכרת בתסמינים ואף היעלמות של הנוירופתיה.

  • מתן תרופות –
    בדרך זו, ניתן לפעמים, להשיג הקלה מסוימת בתסמינים:
    משככי כאבים מסוגים שונים, לרבות כאלה המיועדים לטיפול בכאב נוירופתי, כמו למשל, ליריקה, פרגבאלין, סימבלטה, דולוקסטין, דולוקס.
    תרופות אנטי דלקתיות.
    תוספי תזונה היעילים לטיפול בנוירופתיה, כגון חומצה אלפא ליפואית.

  • עריכת שינויים בטיפול תרופתי קיים –
    זהו קו טיפולי חשוב מאד, בעיקר בהקשר של תלונות על חולשה וכאבים ברגליים, משום שכאמור, אלה הן תופעות לוואי של תרופות רבות.

    מומלץ מאד לפנות לייעוץ אצל רוקח קליני, שמכיר את הנושא על בוריו ויודע כיצד לערוך התאמה מדויקת של הטיפול, לתרופות אחרות שהמטופל נוטל ולמצבו הרפואי הכללי.

  • פיזיותרפיה –
    טיפול פיזיותרפי הוא נדבך חשוב מאד בשיקום רקמת שריר שנפגעה.
    הוא מסייע לחזק את השרירים מחדש ולשפר את גמישותם, תוך הפחתת כאב ומניעת נזק נוסף.

  • שינויים באורח החיים –
    אימוץ הרגלי חיים בריאים כגון פעילות גופנית סדירה, תזונה מאוזנת ושתיה מספקת, חשובים לבריאות באופן כללי וחיוניים גם לשיקום של רקמת השריר וגם לשמירה על התפקוד התקין שלה.

 

אם אתם סובלים מחולשה או מכאבים ברגליים אני ממליצה בכל פה, שתתאמו איתי פגישת ייעוץ.

אני פזית שקד, דר' לרוקחות קלינית ובעלת ניסיון רב שנים ועשיר, בביצוע התאמות בטיפול התרופתי ובאיזון תרופתי.

גם כיום, לאחר שכבר ייעצתי וטיפלתי במאות רבות של אנשים ובמגוון עצום של מקרים, אני עדיין נפעמת מגודל השינוי והשיפור, שהשינוי התרופתי יכול לחולל בהרגשתו ובאיכות חייו של המטופל.

כאן, באפשרותכם לקבל הסבר רחב יותר, על מה שאני עושה במסגרת היעוץ התרופתי.

 

לתיאום פגישה, אני מזמינה אתכם ליצור עמי קשר בשיחת טלפון או בווטסאפ, במספר הטלפון: 050-626-2109

יצירת קשר

השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם