ייעוץ תרופתי – בדיקת שילוב בין תרופות בידי רוקחת קלינית
רובנו יודעים שלתרופות עשויות להיות תופעות לוואי שונות. המידע על תופעות הלוואי זמין לעיון בכל אריזת תרופה בעלון המצורף אליה, וכך ניתן להיות ערניים לתסמינים אפשריים. עם זאת, כשמדובר על התנגשות תרופות ועל תגובות בין-תרופתיות, המצב נהיה מורכב יותר ויש צורך בבדיקה קפדנית. תגובות בין-תרופתיות עלולות להתרחש במצב של ריבוי תרופות, כאשר שתי תרופות או יותר נלקחות במקביל, וכתוצאה מכך, הן עשויות להשפיע על אופן הספיגה, הפעולה או הפירוק של התרופות בגוף. לדוגמה, תרופות מסוימות עשויות להגביר או להחליש את השפעתן של תרופות אחרות, מה שעלול לגרום לאפקט חזק מדי, חלש מדי, או אף לתופעות לוואי מסוכנות. התנגשות כזו יכולה להופיע גם בין תרופות מרשם, תרופות ללא מרשם ואף תוספי תזונה. לעיתים השפעתן אינה ניכרת באופן מידי. לכן, חשוב ליידע את הרופא או הרוקח על כל התרופות והתוספים הנלקחים במקביל, כדי למנוע סיכונים פוטנציאליים.
אנשים רבים נוטלים טיפול תרופתי קבוע של יותר מתרופה אחת, שהוא שילוב בין תרופות. מצב זה עשוי לגרום לקושי בבקרה על תסמיני התרופות, שכן למרות שהם מקפידים ליטול את כל התרופות בדיוק לפני הנחיות הרופא, הם עשויים לסבול מתסמינים שונים, אותם הם נוטים לייחס למחלה שלהם. עם זאת, ייתכן שחלק גדול מהתסמינים הללו, אם לא כולם, נובע ממצב של התנגשויות בין תרופות עקב ערבוב תרופות שעשוי לגרום לתגובה בין תרופות. על כן יש צורך לבצע בדיקת שילוב בין תרופות.
כשמתחילים לחשוד שהמקור לתסמינים נובע מערבוב תרופות, רוקח קליני הוא איש המקצוע שיכול לתת את המענה הטוב ביותר לבעיה, לעיתים אפילו יותר מאשר רופא מומחה לשילוב תרופות, שכן רוקח קליני מתמחה במנגנוני הפעולה של תרופות, האינטראקציות האפשריות ביניהן, ותופעות הלוואי הפוטנציאליות הנגרמות מערבוב תרופות שונות. הרוקח הקליני גם עובד באופן צמוד עם הרופאים כדי לוודא שהטיפול התרופתי מותאם לצרכי המטופל, תוך מזעור סיכונים והבטחת בטיחות השימוש בתרופות.
למידע נוסף על רוקחות קלינית, ניתן להיכנס ולהמשיך לקרוא באתר שלי- ד"ר פזית שקד, רוקחת קלינית מובילה ופורצת דרך בישראל. למעבר לאתר לחצו כאן.
כעת, אנו נסביר מהי המשמעות של אינטראקציה או תגובה בין-תרופתית. אנו נפרט ונסביר כיצד היא יכולה להתבטא ובאילו דרכים רוקח קליני יכול לעזור ולסייע .
מהי אינטראקציה בין תרופות וכיצד היא פועלת?
ההשפעה של כל תרופה, תלויה בכמה משתנים:
- סוג החומרים שהיא מכילה.
- מינון החומרים הפעילים.
- האופן שבו נוטלים אותה (לדוגמא: דרך מערכת העיכול, בספיגה דרך רקמת עור, שריר או רירית, ישירות דרך מחזור הדם, בשאיפה אל הריאות).
- הדרך שבה החומרים מגיעים אל איבר המטרה שלהם ומשך הזמן הדרוש להם כדי להגיע אליו. (זוהי תוצאה ישירה של הסעיף הקודם – אופן הנטילה)
- הצורה שבה החומרים מסולקים מהגוף (מפורקים ומופרשים ממנו) והמהירות שבה זה קורה.
כשחל שינוי באחד או יותר מהמשתנים הללו, יש לכך מגוון השלכות אפשריות. שינויים כאלה יכולים להתרחש מכל מיני סיבות ואחת העיקריות שבהן, היא תגובה בין-תרופות. כלומר, שתי תרופות או יותר, המשפיעות זו על זו ויוצרות אפקט טיפולי שונה מזה של כל תרופה, כשהיא עומדת בפני עצמה.
יש מקרים, שבהם ניתן לנצל לטובה מצב של שילוב בין תרופות ואף להשיג אפקט טיפולי יעיל יותר. עם זאת, יכולים להיות גם מקרים הכוללים שילוב תרופות מסוכן, שבהם האפקט שנוצר הוא לא רצוי ויכול לסכן את המטופל, עד כדי סכנת חיים.
איזה סוגי אינטראקציות בין-תרופתיות קיימים?
- איחוד כוחות – הגברת ההשפעה התרופתית:
מקרה שבו, ההשפעה הכוללת של שתי תרופות או יותר הנלקחות יחד, היא סכום ההשפעות האינדיבידואליות שלהן. מצב כזה עשוי לתרום להשפעה טיפולית משופרת כשהוא נלקח בחשבון ומתוכנן מראש, אך גם עלול להגביר את הסיכון לתופעות לוואי ולתגובות שליליות, עקב ההשפעה המצטברת של התרופות.
- פעולה סינרגטית – שלם הגדול מסכום חלקיו:
מצב שבו ההשפעה המשולבת של שתי תרופות, גדולה מסכום ההשפעות האינדיבידואליות שלהן. כמו במקרה הקודם, גם כאן קיים סיכון מוגבר להשפעות שליליות ואף לרעילוּת, שכן, ההשפעה המשולבת עשויה להיות חזקה מהצפוי.
- אינטראקציות אַנְטַגוֹניסְטיוֹת:
בעולם הפרמקולוגיה, תרופה שהיא אנטגוניסטית לתרופה אחרת, פועלת למעשה כמתחרה שלה. היא תופסת את המקום שבו התרופה השנייה צריכה להיקשר לתאי המטרה שלה בגוף ולעשות את הפעולה המצופה ממנה. במילים אחרות, זהו מצב שבו ההשפעות של תרופה אחת מפחיתות את ההשפעות של תרופה אחרת, ומתקבלת יעילות טיפולית מופחתת. מצב כזה עלול להוביל לחוסר הצלחה של הטיפול, או להצריך שימוש במינונים גבוהים יותר של אחת התרופות או של שתיהן, כדי להשיג את האפקט הרצוי. ככל שהמינון גבוה יותר, כך עולה הסיכון לתופעות לוואי.
- אינטראקציות פַרְמָקוֹקינֵטיוֹת:
פַרְמָקוֹקינֵטיקָה הוא מונח, המתאר כיצד הגוף שלנו משפיע על האופן שבו תרופה מסוימת מתניידת בתוכו, נספגת בו, מפורקת ומתפנה ממנו. כלומר, כשתרופות משפיעות זו על זו בהיבט הפרמקוקינטי, המשמעות היא, שינויים בספיגה ובפיזור של התרופה בגוף וכן, בפירוקה ובהפרשתה ממנו. זה יכול להשפיע על ריכוז התרופות בגוף ולהוביל לאפקט תרופתי חלש או חזק מן הרצוי.
- אינטראקציות פַרְמָקוֹדינַמיוֹת:
פַרְמָקוֹדינַמיקָה הוא מונח, המתאר את האינטראקציה שבין התרופה לגוף ברמת התאים. לדוגמא, היקשרות התרופה לקולטנים של התא, כניסתה אל התא ותגובת התא לאחר כניסת התרופה. כאשר שתי תרופות משפיעות אחת על השנייה בהיבט הזה, הן עשויות להוביל להשפעה טיפולית משופרת אם הן משלימות זו את זו, אך גם עלולות להגביר את הסיכון להשפעות שליליות, או להחמיר מצבים רפואיים שונים אם האינטראקציה ביניהן לא נלקחה בחשבון מראש בזמן תכנון הרכב הטיפול התרופתי.
בדיקת אינטראקציות בין תרופתיות על ידי רוקחות קלינית
רוקחות קלינית היא ענף ההתמחות המוביל המסוגל לתת מענה יסודי, נכון ומקיף לבעיה של שילוב בין תרופות והאינטראקציה שלהן. חשוב להבין, שטיפול בתרופות רבות הוא לא עצם הבעיה, אלא, מצביע על מצב רפואי מורכב שאינו מאוזן- שהרי במקרים של מצב רפואי פשוט ומאוזן אין צורך במספר רב של תרופות שיש לשמור על האיזון שלהם.
הסבר לתופעה נובע מכך שאנשים שנוטלים הרבה תרופות, לרוב מקבלים אותן מכמה רופאים שונים במקביל, לדוגמה: הקרדיולוג ימליץ על סוג ומינון התרופות ללב וללחץ הדם, האנדוקרינולוג ירשום תרופות לסוכרת, הנפרולוג ייתן טיפול לכליות וכן הלאה. כל אחד מהרופאים המומחים מכיר את התרופות הקשורות לתחום התמחותו, אך אינו שולט בכל תופעות הלוואי והאינטראקציות הקיימות בין כל צמד תרופות אפשרי ולא רואה את מכלול התרופות של המטופל ולוקח בחשבון את האינטראקציות בין התרופות.
בדיקת התאמה בין תרופות, או בדיקת התנגשות בין תרופות, הם תהליכים בהם בוחנים את התרופות שהמטופל נוטל במקביל, כולל תרופות מרשם, תרופות ללא מרשם ותוספי תזונה, כדי לזהות אינטראקציות אפשריות ביניהן. מטרת הבדיקה היא להבטיח שהשילוב בין התרופות בטוח ויעיל, למנוע תגובות בלתי רצויות ולצמצם תופעות לוואי פוטנציאליות. המטרה היא לזהות שילובים שעלולים לשנות את פעילות התרופות או לפגוע בבריאות המטופל, ובמקרה הצורך, להמליץ על שינויים במינון או על תחליפים בטוחים יותר.
בטיפול תרופתי מורכב, "החוכמה" היא, להימנע מתופעות לוואי מיותרות ולטפל בצורה נכונה בהתנגשויות הבין תרופתיות, על מנת שלא להגיע לרעילות מהתרופות מחד, או לחוסר יעילות שלהן מאידך- וזהו בדיוק תפקידה של הרוקחת הקלינית! תרופות לסוגיהן הן תחום ההתמחות שלה והיא יודעת היטב כיצד לערוך בדיקת שילוב תרופות, לזהות כשלים בהרכב הטיפול התרופתי ולהרכיב את הטיפול מחדש, בהתאם למצבו של המטופל.
מטרתה היא: איזון מצבו הרפואי של המטופל, צמצום כמות התרופות שהוא נוטל ומזעור תופעות הלוואי.
אם אתם נוטלים מספר תרופות שונות ומרגישים שהן אינן מביאות לשיפור במצבכם הבריאותי, או אם אתם חווים תסמינים שלא היו קיימים לפני כן, כמו החמרה במצב הבריאותי, הופעת תופעות לוואי חדשות או תחושה כללית של חוסר איזון בגוף, חשוב שלא תתעלמו מכך. ייתכן שמדובר בתגובה בין-תרופתית, חוסר התאמה בין התרופות או מינון שאינו מתאים לצרכים האישיים שלכם. במקרים כאלה, אני מזמינה אתכם ליצור עמי קשר לייעוץ מקצועי. ניתוח מעמיק של הטיפול התרופתי הנוכחי שלכם יכול לסייע בזיהוי הבעיות ובהתאמת הטיפול באופן שיבטיח לכם תוצאות מיטביות ושיפור במצב הבריאותי, תוך מזעור הסיכון לתופעות לוואי או אינטראקציות בין-תרופתיות מסוכנות.
שמי פזית שקד ואני דוקטור לרוקחות קלינית. הטיפול אצלי בקליניקה, הוא טיפול בידי צוות מקצועי משולב, הכולל רוקחים קליניים לצד מומחים לתזונה, ומשלב בדיקת התאמה בין תרופות, עם טיפול באמצעות תוספי תזונה ובאמצעות שינויים תזונתיים משמעותיים יותר, בהתאם לצורך.
לאור ניסיוני רב השנים אני יודעת בוודאות, על סמך תוצאות בשטח, שהרבה פעמים, הטיפול בידי רוקח קליני הוא היחידי שמביא לאיזון המצב הרפואי והבריאותי ובעקבות כך, לשיפור משמעותי ביותר באיכות החיים של המטופל. זאת, במיוחד במצבים בהם פניתם כבר לבירורים וטיפולים והבעיה לא נפתרה.
למעבר למידע נוסף על בעיות נפוצות שרוקח קליני יכול לתת להן מענה לחצו כאן.
לפרטים נוספים ולתיאום פגישה, צרו קשר איתי קשר:
בטלפון 050-626-2109 (ניתן לשלוח גם הודעת ווטסאפ כאן).
ניתן גם להשאיר פרטים באתר ואחזור אליכם בהקדם- למעבר ליצירת קשר לחצו כאן.